Zatik Ádám Ingatlandiplomata

Milyen rendelet módosítások várhatóak a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban? Szólj hozzá!

Milyen rendelet módosítások várhatóak a rövidtávú lakáskiadással kapcsolatban?

By: zatikadamingatlandiplomata 2020. május 22.

Szakértőket kérdezek a jelenlegi helyzetről, most Soóki Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetőjével beszélgettem. Szakterülete az ingatlanberuházások üzleti tervezése, az ingatlangazdálkodás, valamint komplex városfejlesztési programok előkészítése, a magánberuházók és az önkormányzatok közötti fejlesztési célú együttműködés. A Teljes beszélgetés a szöveg alatt hallgatható meg.

matthieu-oger-m8b0b00ihvi-unsplash.jpg

Zatik Ádám: Hogy látod a rövid távú lakáskiadásnak így a hirtelen megszűnése az így mit hoz magával akár önkormányzati rendeletek akár így a hosszútávú bérbeadással kapcsolt hatásával. Mit látsz ezzel kapcsolatban?

Soóki Tóth Gábor: Én, amit látok, hogy az, akinek nagyobb portfóliója van az igyekszik most valahogy a hosszútávú kiadás felé terelni. Én arra számítottam, hogy a rövidtávú lakáskiadásnak egy jelentős része az azt fogja mondani, hogy OK ez most egy két hónapos leállás, de már a nyár vagy a nyár vége az már jó is lehet és nem akarja lekötni a lakását. Inkább megvárja, hogy majd lesz egy nyári augusztusi szezon és még a szeptember egy visszapattanást fog hozni.

Nagyon sokat lehetett olvasni amikor még mindenki csak tájékozódott, hogy azért ez nem egy elhúzódó dolog lesz. Nézzük meg most már ugye Kína kezdi a szigorításokat enyhíteni. Lesz egy nagyon erős visszapattanás.

Ahogy haladunk előre az időben és ugye most már kitapasztaltuk, hogy most már egy hónapja ülünk itthon egyre inkább látom azt azért, hogy egy kicsit realistábban látják az emberek. Mindenki kezd arra felkészülni, hogy ez nem egy két hónap lesz, hanem három négy hónap. Azt gondolom ez a perspektívákat meg fogja változtatni.

Azért hogyha valaki októberben tudja majd rövidtávon kiadni a lakását az biztos nem lesz már egy jó év és nagyon sok veszteséget kell elkönyveljen addig. Így hirtelen most abba az irányba mentek el így a dolgok akkor keressünk egy bérlőt. Azt is látom, hogy aki rövidtávú lakáskiadásban érdekelt az azért nem akar belefutni egy olyan bérlőbe, akivel utána gondja lesz.

Tehát megint felértékelődnek az ilyen ajánlások baráti ismeretségi kapcsolatok. Valaki bérelt egy lakást egy kicsit nagyobbat, de szeretne egy kissebbe visszahúzódni és akkor az ismeretségi körben pont van egy olyan garzon, amit pont jó lesz neked és akkor ez egy kicsit olcsóbb és akkor mindenki jól jár.

Tehát van egy átrendeződés ahol nagyon jelentős szerinem az a főváros. Most megnéztem egyébként, hogy a mi kínálatunkban tehát az Otthoncentrumnál mi látszik. Teljesen egyértelmű, hogy a VII. VIII. kerületben nagyon brutálisan megnőtt a kiadó lakásoknak az aránya.

Tehát ez a tavalyi első negyedévhez képest a mostani kínálatunk, ami még nem a megkötött szerződések, hanem az ajánlók ezek gyakorlatilag egyharmaddal kétharmaddal magasabb ugye kerülete válogatja.

Érdekes, hogy a XI. kerületben is elég erős növekedést láttunk ami számomra azt is mutatja hogy itt az Airbnb mellett a másik nagy célcsoport az a diákok és azzal hogy bezártak az egyetemek szerintem nagyon sokan voltak úgy hogy szinte úgy mentek el megijedve attól hogy lezárják a határokat, hogy nem is lett el varrva a szál.

Tehát tulajdonképpen a foglalót vagy a kauciójukat kvázi elbukhatják. Volt egy ilyen hirtelen reakció. Ez nyilván azt is mutatja, hogy jelen pillanatban tehát az a nagyon nagy kereslet, ami egyébként én majdnem biztos vagyok benne, hogy az Airbnb-nek volt egy olyan hatása, hogy a lakás állománynak egy részét erre a célra használják, egy része üresen áll és egy része van kiadva. Ez nyilván egy sajátos viszonyból fakad. Ma Magyarországon én úgy gondolom, hogy egy átlagember azért átlagon felüli kockázatot vállal azzal, hogy kiadja a lakását. A rövidtávú kiadásnak vannak kockázatai, de egy kicsit másabb az a rendszer hiszen ezeken a portálokon keresztül valamilyen módon van egyfajta védettség. Nyilván, aki jobban benne van az tudja, hogy ez mennyire véd vagy nem véd, de én azért oda tudom írni, hogy ez a bérlő ez összehányta a lakásomat, tehát van egyfajta ilyen visszatartó erő is.

Egy hosszútávú lakáskiadásnál hogyha mondjuk most egy ilyen rossz példát mondok el. Nem akarok senki megijeszteni, de alapvetően kialakul egy viszony. Kiadtam X-nek Y-nak mert egyébként jóravalónak nézett ki vagy a szülő jött és a diáknak odaadtuk és eddig olyan nagy probléma nem volt. Mondjuk adott esetben ez a valaki mondjuk most nem kell egyetemre járnia, de haza valamiért nem tud költözni és eddig mondjuk pultos volt valamelyik népszerű szórakozóhelyen és most egyik napról a másikra megszűnik a jövedelme. Hogy egy ilyen vészhelyzetben valaki hogyan viszonyul és mondjuk adott esetben mondjuk elkezd barátságtalan gesztusokat tenni a bérbeadó felé, hogy utána hogyha nem is volt mondjuk írásban szerződés vagy nem egy profi szerződése van nehezen végrehajtható a történet főleg most egy bírósági szünet alatt.

Hogy mit lehet kezdeni az nagyon feszült és ugye ez a kiszámíthatatlan benne, hogy az emberek a stresszhelyzetre hogyan reagálnak. Tehát hogy valaki úgy gondolja, hogy márpedig most a bérbeadó az egy gonosz kapitalista. Tehát most vis major helyzet van. Én kénytelen vagyok itt lenni, ugye ezek ilyen nehéz helyzetek tudnak lenni, de ennek ellenére egyébként én így az ismeretségi körből meg a hálózati információkból nem hallottam ilyen rémtörténetet.

 Az látszik, hogy ezekben a helyzetekben fel étékelődik megint az hogyha valakinek egy hosszútávú jól bejáratott kapcsolata volt és nyilván nem az a cél, hogy egymást ellehetetlenítsük. Tehát azért mindenki reménykedik abban, hogy éppen egy ilyen 3-4 hónapos intermezzoról van szó aztán nyilván utána majd újra kell építeni a viszonyokat. 

Kaució Podcast - Ingatlanbefektetésről 30 percben · #02 A koronavírus hatása az ingatlanpiacra - Soóki Tóth Gábor | Otthon Centrum elemzési vezető
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása