Zatik Ádám Ingatlandiplomata

Lakást venni vagy bérelni érdemes-e jelenleg? Szólj hozzá!

Lakást venni vagy bérelni érdemes-e jelenleg?

By: Zatik Ádám 2020. június 12.

Valkó Dávidot kérdeztem meg a jelenlegi helyzetről.  2011. januártól az OTP Jelzálogbank és az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Mindemellett egyetemi előadásokat tart, valamint a szaksajtóban jelennek meg rendszeresen publikációi. A teljes beszélgetést a szöveg alatt tudod meghallgatni.

ivan-akimenko-msbkzru6gp4-unsplash.jpg

A gazdaságot folyamatosan nyílik meg, lehet hallani második hullámról és hogy két évig fog tartani. Az emberek ugyan úgy fognak vásárolni és nyitni? Hogy viszonyulsz ezekhez a hullámokhoz a járvány szempontjából lesz ilyen szerinted?

 Kutatók és orvosok azt mondják valószínűleg lesz, de nem lehet tudni pontosan.

Nagyon fontos megkülönbözetetnünk a két fő vásárlói csoportot és az ő eltérő viselkedésüket. Ami eddig is megvolt az a saját életcélból vásárló és a befektetési célból vásárló.

A másodikat tovább is bonthatjuk van, aki csak a bérleti hozamot nézi és van, aki hosszútávra előre néz és az érték növekedéssel számol.

A második fő csoport a befektetési célú vásárlók, akik valószínűleg behúzták most hirtelen a féket ők addig nem is fognak aktivizálódni szerintem míg meg nem jelennek az első jelek, hogy elindult lefelé a lakásár.

Sajnos elég későn kapunk erre adatokat, most az első negyedéves árakról majd július augusztusban jön ki a KSH ár indexe. Persze lehet az ingatlanosok tapasztalataira lehet hagyatkozni de egyenlőre most ez vissza húzta magát.

 rövidtávú lakáskiadás egyenlőre tetszhalott állapotban van de hosszútávra is most lakást vásárolni az bizonytalan dolog.

Abszolút nem irreális ebben gondolkodni vagy ezen agyalni, de most nem ott tart a piac. Ugyanakkor, ha a másik részét nézzük a keresletnek saját életcélra való lakásvásárlás.

Abban eddig fizikailag gátolva voltunk, hogy gördülékenyen megtudjunk nézni egy lakást. De ha más nem az emberek tervezik a vásárlást és az első nyitásra. Pont azért vagyok optimista mert szerintem úgy működik az emberi agy, hogy ha az ember megteheti hogy külön lakás keressen és nem kell hitelt felvennie vagy akár hitelt is gond nélkül kap akkor fog keresgélni. Ott tartunk, hogy ebben még azért nem látunk drasztikus kézifék behúzást akkor ez hamar éledhet, de nemhiába mondtam a budapesti példát és nem hiába tettem hozzá, hogy ez egy optimista forgatókönyv esetén. Ez hihetetlen szegmentáltan fog történni tehát nehéz átlagokat mondani tipizálni, de érdemes róla beszélni.

 

Albérlet vagy saját lakás kérdése? Mit gondolsz erről?

 

Hogyan viszonyul egymáshoz a lakás ár és a bérleti díj. Budapesten az egyik legalacsonyabb ami azt jelenti, hogy nagyon közel van egymáshoz az ár és a bérleti díj ergó megérte az elmúlt időszakban lakást venni, mint sem bérelni. Nagyon nagy összeget kell kifizetni bérleti díjnak. Európában a hatodik legdrágábbak voltunk jövedelemhez viszonyított bérleti díjban. Az Európai nagyvárosokban az MNB elemzői azt nézték meg hogy egy átlagos bérleti díjat kifizetve egy átlagos jövedelemmel kalkulálva mennyi marad még vásárlóerő paritásra, amit bármi másra költhetek mint sem bérleti díjra. A harmadik legrosszabb helyzetben volt Budapest az egyik legdrágább város talán Athén és Róma után. A bérleti díjat kifizetve a harmadik legkevesebb összeg az nálunk marad.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása