Zatik Ádám Ingatlandiplomata

Milyen változások lesznek az albérleti piacon a koronavírus hatására? Szólj hozzá!

Milyen változások lesznek az albérleti piacon a koronavírus hatására?

By: zatikadamingatlandiplomata 2020. június 05.

Szakértőket kérdezek a jelenlegi helyzetről, most Balla Ákossal beszélgettem. 2000-ben alapította meg saját vállalkozását, a Balla Ingatlant, amely mára a három legnagyobb ingatlanközvetítő cég egyike. 2002 és 2015 között dolgozott a Colliers International-nek igazgatói pozíciókban. A Teljes beszélgetés a szöveg alatt hallgatható meg.

bence-boros-avzp8e6ppte-unsplash.jpg

Zatik Ádám: Mi várható az albérleti piacon az koronavírus hatására? A bérleti díjak fognak csökkeni?

Balla Ákos: Azt kijelenthetjük, hogy az ingatlan eladások tekintetében várakozásaink vannak és megalapozott becsléseink. Ennél sokkal gyorsabban reagál a bérbeadási piac hiszen már nagyon sok bérbe vevő már márciusban észlelete azt, hogy megszűnt a munkahelye megszűntek a lehetőségei.

Sok esetben, aki vendéglátásban dolgozott az teljesen ellehetetlenült és hát ugye sok szakmát lehet még felsorolni, ami érintett. Ezek az emberek már nagyon nagy számban maguk mögött hagyták a korábbi albérletet. Megszegve a korábbi bérleti szerződést felmondva, vagy csak egyszerűen parlagon otthagyva az ingatlant.

 Adott esetben már problémát generált az előző hónapban. Ennek köszönhetően itt azért az eladóknak is azonnal reagálniuk kellett. Hasznosítaniuk kellett az ingatlant és észrevették azt, hogy nem jelentkeznek a korábbi bérleti díjakon érdeklődők. Ezért csökkenteni kellett a bérleti díjakat. Most már kellelő idő telt el bár nem tűnik hosszú időszaknak, de megfigyelhetjük, hogy már lejjebb mentek azért a bérleti díjak. Lejjebb mentek a kínálati árak és a szerződött bérleti díjak egyaránt.

Egy érdekes jelenségre had hívjam fel a figyelmet és ha a magyarázatot is melléteszem akkor teljesen racionálissá válik. Hogyha megnézzük azt, hogy kerületenként milyen bérleti díj esedékes akkor tapasztalunk, hogy ott találhatóak a legnagyobb esések, ahol korábban a rövidtávú bérbeadás jelen volt.Ez terület a belváros és belbuda területe ezt követi az egyetemhez köthető területek és a munkahelyekhez erősen kötődő 13. kerület. Ezeken a területeken akár 30%-os bérleti díj esést is tapasztalunk.Közben a lenézett külvárosokban tehát egy külvárosi panel esetében szinte semmilyen csökkenésről nem kell, hogy beszéljünk. Ez annak köszönhető, hogy ott nem sok minden változott.

Átlagember és az átlag családos emberek lakásáról van szó. Ha valaki nem vesztette el a munkáját vagy nem szembesült ezzel, mint objektív tény akkor még nincs helyzet és hogyha helyzet lesz akkor lesz helyette olyan, akinek van munkája ugyan úgy az átalag ember átlag lakását keresi miközben az előbb említett helyszíneken belváros belbuda részén ott óriási változások voltak a munkahely az iskola vagy ugye a túrizmushoz kapcsolódóan.Valamennyire azért a kínálat bővülés le fogja szorítani az árakat. Én azt gondolom, hogy 10-30% közötti mértékben.

Egy dolgot tennék még ehhez hozzá, amit ma nem feltétlenül látunk, de várható az az, hogy elindult a digitális oktatás.Nem feltétlenül működik jól mondjuk az én 8 éves gyermekem esetében mert ott őt nem tudjuk olyan módon tanítani, mint az iskolában ezt a tanítónénije tenné. A felsőoktatásban a távoktatásnak viszont komoly alapjai vannak. Alapvetően van az az életkor amikor a fiatalok kellően felelősségtudóak abban, hogy önállóan felkészüljenek egy vizsgára egy tananagyból. A felsőoktatási intézmények közül nagyon sokan ebben előre fognak lépni és szeptemberben sokkal több távoktatási kurzussal fogunk találkozni, mint korábban. Akár még a nappali tagozatos tanulók esetében is bőven előfordulhat az, hogy az anyag egy részét távoktatással fogják leadni. Itt viszont akkor megdőlnek a korábbi évek tendenciái, hogy megjelennek augusztusban az albérlet keresők a felvételi ponthatárok kihirdetése után és megűrül a piac utána pedig fölmennek a bérleti díjak. Előfordulhat, hogy ez teljesen el fog maradni az Augusztusi időszakban.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása