Zatik Ádám Ingatlandiplomata

Bérbeadási tanácsok lakástulajdonosoknak a 2020-as évre. komment

Bérbeadási tanácsok lakástulajdonosoknak a 2020-as évre.

By: Zatik Ádám 2020. június 10.

 Gadanecz Zoltánal  a GDN Ingatlanhálózat alapító tulajdonosával beszélgetek a jelenlegi helyzetről. 

A teljes beszélgetést a szöveg alatt tudod meghallgatni.

gunnar-ridderstrom-czpuacts3ys-unsplash.jpg

 

Mit tanácsolnál a tulajdonosoknak, akik ebben a helyzetben bérbe adnak? Hogy kezeljék a 2020-as évet.

 

Azt gondolom hogyha a 2020-as évben van hosszútávú bérlőjük jelen pillanatban akkor állapodjanak meg vele és ezt az évet mindenképpen futtassák ki úgy, hogy mind a kettőjük számára elfogadható kompromisszumot kössenek és számíthassanak egymásra hosszútávon.

 

Tapasztaltam azt korábban egyfajta éhséget, ami üzletileg nem helyes főleg hosszútávon, hogy pár tízezer forintért képesek voltak felrúgni bérleti szerződéseket. A bérbeadók viszonylag nagy urak voltak az elmúlt években. Ezt a fajta éhséget el kell felejteni és valamilyen lojalitást kell mutatni a bérlők felé.

Akinek bérlője van én azt javaslom, hogy tegyen ésszerű engedményeket, vállaljanak be mind a ketten kompromisszumot mindenképpen futtassák ki az év végéig. Én azt eltudom mondani, hogy mint bérbeadó és bérbevevő szintjén is jelen vagyunk a piacon saját célra, illetve ügyfelek számára is. Nekünk is van olyan éves bérleti szerződésünk, ahol sikerült jövőév tavaszáig megállapodnunk egy csökkentett bérleti díjban. Van olyan bérlőnk, ahol sikerült megállapodnunk, hogy egy rövidebb távú de nagyobb csökkentésben. Illetve nekünk is van olyan üzletünk, ahol azt tapasztaljuk, hogy a fél árért sem csörrent meg a telefon. Én azt gondolom, hogy nincs értelme kockáztatni. Akinek most nincsen bérlője és keresné a bérlőjét annak lehet, hogy megéri hirdetni és rövidebb időtávra kötni bérleti szerződést mondjuk fél évre és kilátásba helyezni azt hogyha változik a helyzet akkor mi az, amire számíthat a bérlő jelölt.

Gondoljuk végig, hogy valaki a vállalkozását az életét a pénzért teszi bele abba, hogy elindít valamit egy üzlethelységben. Nem helyes és üzletileg nem okos dolog sarokba szorítani azzal, hogy önkényesen emelnénk vagy olyan helyzetbe hoznánk, hogy kockáztassa az ő működőképességét, családok és emberi életek múlnak ezen.

Én azt javaslom, akinek nincs bérlője próbáljon meg egy rövidtávú szerződéssel kedvező áron kiadni az ingatlanát legyen az bármi. Mindenféleképpen van ennek értelme. Legalább elkezdődik egy kapcsolat és folyik be bevétel és termeli az ingatlan a költségeit. Illetve az sem butaság hogyha valaki kivár pár hónapot mert a bérleti piac valószínűleg gyorsabban fog regenerálódni, mint az eladási piac. Elsősorban lakócélú ingatlanoknál gondolom én, hogy viszonylag gyorsan lesz egy visszapattanás ami nem jelenti azt, hogy ugyan azok az árak lesznek, mint ezelőtt. Tehát akinek lakó célú ingatlana van az hamarabb várhatja azt, hogy visszarendeződik a piac. Az üzleti célú ingatlanok azok hosszú kifutásúak lesznek úgy gondolom.

 

komment
süti beállítások módosítása