Zatik Ádám Ingatlandiplomata

Mi lesz az Airbnbvel? Szólj hozzá!

Mi lesz az Airbnbvel?

By: zatikadamingatlandiplomata 2020. május 11.

Szakértőket kérdezek a jelenlegi helyzetről, most Radvánszki Attilával a Horwath HTL vezetőtanácsadójával beszélgettem. A Teljes beszélgetés a szöveg alatt hallgatható meg.

kelcie-papp-gk0map8a7cw-unsplash.jpg

Zatik Ádám: Airbnb szempontjából így mit látsz így az idei évre 2020-ra a rövid távú kiadássa mi történt mik történtek? Hirtelen egyik pillanatról a másikra bezuhant minden.  Mi lesz most szerinted így az Airbnb-vel vagy mit látsz?

Radvánszki Attila: Az Airbnb az a terület, ahol az ingatlan és turizmus találkozik. Tulajdonképpen tényleg itt releváns az, hogy a turizmusnak milyen a köze az ingatlan szférához legalábbis a te spektrumodban. Nagyon érdekes, ami zajlik mert pl kifejezeten fűtött viták vannak most a szakmai szövetségek között is konkrétan a szállodaszövetség és az apartman kiadók szövetsége között a tekintetben, hogy mik is lehetnének most a megfelelő lépések tevékenységek azt illetően, ami a turizmus ágazatot előre mozdíthatná.

A szállodáknak most minden vendég számítana. Az Airbnb-t régóta egy ilyen illegalitás függönye övezi és emiatt abszolút most úgy tűnik, hogy ez egy platformot adott arra, hogy most így hirtelen rájuk csapjanak egy új javaslatétellel. Kérik, hogy 120 napra csökkentsék az üzemelhető időtartamot az Airbnb számára.

Ezt törvényileg korlátozzák abban a reményben, hogy ez a több mint 3 millió vendégéjszaka amit ez a szegmens, ami már ez Budapesten generál az inkább a szállodákhoz csatornázódon be a akik mindent rendesen csinálnak.

Ez nyilván egy nagyon sarkított álláspont, de ahogy én fogalmaztam az is sarkítva van. Természetesen ennél egy sokkal árnyaltabb történet. Nem szeretem annyira Airbnb-nek hívni mert ennél sokkal több.

Nemrég végeztünk egy komoly kutatást kifejezetten Magyarországra de mondhatom globális mértékű, lefedettségű kutatást végeztünk. A rendszert tekintve a helyi szereplőket meg interjúztatva, maga az Airbnb ről is beszéltünk.

Komolyan utánajártunk a kérdéskörnek és tényleg rettentően árnyalt mert egyrészről egyáltatlán nem az Airbnb foglalnak csak rövidtávú lakáskiadásra.  Mi ezt a nemzetközi zsargonból a short term rental STR nak lerövidítettük.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása