Zatik Ádám Ingatlandiplomata

Mit csinálj ha a bérlőd nem tudja fizetni a lakbért a koronavírus miatt? Szólj hozzá!

Mit csinálj ha a bérlőd nem tudja fizetni a lakbért a koronavírus miatt?

By: zatikadamingatlandiplomata 2020. április 02.

Ez a mostani egy igencsak bizonytalan időszaki mindenki számára. Viszont van pár dolog ami biztos. Az egyik ilyen, hogy az emberek nem tudnak dolgozni a karantén és a kijárási korlátozás miatt és sokan tőlünk bérlik a lakásukat vagy az irodájukat. Összeszedtem mit javaslok, hogy mihez kezdj ha késve vagy egyáltalán nem fizetik a bérleti díjakat.

 jim-reardan-gyslvzcsnk4-unsplash.jpg

  1. Készülj fel rá lelkileg és legyen egy terved

Ingatlantulajdonosként nem az a kérdés, hogy megtörténik egy ilyen helyzet hanem inkább az hogy mikor J  A lényeg, mikor a bérlőd hív telefonon, ne legyél lesokkolva! Még előtte gondold végig mi a legrosszabb, a közepesen rossz, az elfogadható és jó kimenetele a bérleti díj fizetésének részedről.

  1. Legyél empatikus

Ez így egyszerűen hangzik, de mikor ingatlantulajdonosként mi nem kérhetjük a bankot a hiteltörlesztés csúsztatására, sem a társasházi közös képviseletet a közös költség elengedésére, azért ez igen kemény tud lenni. Mindenképp hallgasd meg a bérlődet, neki van terve, van tartaléka? Beszéljetek sokat telefonon, itt a cél az, hogy mindenki megértse és elfogadja a másik helyzetét. A plusz kérdés: a bérlőddel milyen hosszútávban gondolkodsz?

  1. Magyarázd el, hogy a bérleti díjat fizetni kell így is úgyis (mint bármilyen közművet)

A lakásbérbeadás akárhogyan is nézzük, egy üzleti tevékenység, a bérbeadóknak is vannak havonta fix költségeik és nem lehetnek irgalmas szamaritánusok bármennyire is szeretnének azok lenni. Nekik is kell fizetni a hiteltörlesztő részletet, a közös költséget, a biztosítást, a rezsit (ha a bérlő nem direkt a közműszolgáltatónak fizeti) amit nekik is valahonnan elő kell teremteniük.

  1. Adj különböző fizetési konstrukciókat

Miután megértette a bérlőd, hogy így is úgyis ki kell fizetnie, itt az ideje, hogy megfogd virtuálisan a kezét és végigvezesd ezen a válságon. Vázolj fel neki különböző fizetési lehetőségeket amire esetleg eddig nem gondolt, mint például kölcsönkérni a családjától, barátoktól, ledolgozhassa nálad. Ez rajtad múlik. De a cserék legyenek meg ebben az időszakban is.

  1. Új bérleti szerződés + Vészhelyzeti bérleti díj lecsökkentés egy átmeneti időszakra

Kisebb összegre csökkented a bérleti díjat és a különbözetet 1 éven belül kifizetetted velük. Ha ezt a kisebb összeget sem tudják legalább 2 hónapig fizetni akkor szerződéstől függően és a jelenlegi vészhelyzet után ki kell, hogy költözzenek a lakásból. Ez az opció a legeslegutolsó legyen a listádon, mert egyrészt a bérlőd is ember.

Ez nem egyszerű téma, sok megoldás van rá, ez nagyrészt ember és bérlő függő. De mint tudjuk a lakásbérbeadás legalább annyira szól az emberekről mint az ingatlanokról. Ezt mindig vegyük figyelembe. És Ne feledd: válság idején egy kisebb összegeket fizető megbízható bérlő is jobb az üres kiadatlan lakásnál.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása